Čatní alebo chutney je tradičná dochucovacia omáčka pôvodom z Indie. Do Európy prišlo chutney už v 17. storočí, avšak mnoho ľudí objavilo jeho čaro len v nedávnej minulosti. Na Slovensku stále väčšina ľudí nemá tušenie čo to vlastne chutney je, a preto sa snažíme tento lahodný chilli produkt dostať čoraz viac do povedomia ľudí. Pojem chutney alebo čatní môžeme vysvetliť ako zmes lahodného korenia, byliniek a ovocia alebo zeleniny. Čo sa týka konzistencie, chutney môžeme zaradiť medzi tuhé omáčky, v ktorých neraz nájdete aj kúsky ovocia alebo zeleniny.
Ak nemáte predstavu ako ovocné chutney môže chutiť, tak si pod jeho chuťou môžete predstaviť kombináciu pikantných, ostrých a sladkých chutí. V našej ponuke však nájdete aj zeleninové chutney, konkrétne s prímesou paradajky. Kombinácia chuti sladkej s pálivou, s ktorou sa môžete stretnúť pri našich chutney, skvele vyzdvihne chuť vášho jedla. V Indii dokonca nájdete aj špecifické príchute chutney, ako napríklad kokosové chutney, orieškové, mangové a mnoho ďalších.
Výroba chilli chutney
Výroba chilli chutney je v porovnaní s ostatnými chilli produktami o niečo zložitejšia. Všetko to začína zberom ovocia alebo zeleniny, ktorú naše čatní obsahuje. Na rad prichádza precízne spracovanie všetkých zložiek, ktoré poputujú do chutney. Samotná príprava zaberie takmer dve hodiny, nakoľko si na výrobe chutney dávame záležať a vkladáme do nej nie len naše dlhoročné skúsenosti, ale aj lásku. Výsledok je však neodolateľný.
Využitie chilli chutney
Pýtate sa načo sa takéto chutney vôbec používa? Jednoducho načo chcete! Môžete sa inšpirovať ľuďmi z Indie, ktorí chutney konzumujú ku karí pokrmom alebo vegetariánskym jedlám. V našich končinách sa čatní najčastejšie využíva ako dip k chutnému grilovanému mäsu. Ak sa chystáte pripraviť si domáci burger, nezabudnite ho zdokonaliť ovocným chutney, ktoré mu dodá jedinečnú a nezabudnuteľnú chuť. Chutney môžete taktiež podávať ako omáčku k pečenému či dusenému mäsu alebo kvalitne prepečenému steaku. Jeho chuť však výborné ladí aj s grilovaným hermelínom.
Pár tipov na jedlá s našimi chutney :
- Broskyňové chutney sa skvelo hodí k grilovanému mäsu.
- Pečené kačacie prsia s čučoriedkovým chutney
- Lievance s čokoládou a jablkovým chutney
- Domáca pizza s paradajkovým chutney
- Domáca babičkina štrúdľa so slivkovým chutney
Na záver náš obľúbený recept :
Sviečkové rezy na farebnom korení s čučoriedkovým chutney!
Tento recept si zamilujú všetci vo vašej rodine!
Potrebujeme :
- 8 rezov zo sviečkovice (asi po 75g)
- soľ
- drvené farebné korenie
- lyžice oleja
- lyžica masla
- hladká múka
- čučoriedkové chutney
Postup prípravy :
- Rezy zo sviečkovice jemne naklepeme hranou ruky, posolíme, pokoreníme a necháme chvíľu odležať.
- Na oleji ich prudko opečieme.
- Pridáme maslo, do ktorého sme prstami vtlačili troška hladkej múky.
- Maslo necháme vo výpeku pomaly rozplynúť.
- Mäso podľa potreby obrátime.
- Sviečkové rezy na farebnom korení podávame so zemiakovým pyré a čučoriedkovým Magic Chutney.
Ak chceme zvýrazniť chuť jedla, stačí ak pridáme jednu alebo 2 lyžičky chutney a docielime perfektný efekt. Prajeme vám dobrú chuť! 🙂
Viac receptov nájdete: https://magicfarm.sk/recepty/vášjedlá